ДОКЛАД ЗА ЗАПЛАХИТЕ H2 2014

Home / НОВИНИ / ДОКЛАД ЗА ЗАПЛАХИТЕ H2 2014

ДОКЛАД ЗА ЗАПЛАХИТЕ H2 2014

Нов доклад на F-Secure предупреждава за растеж при “изнудващия” малуер

 

Ново изследване показва, че зловредните кодове, предназначени да атакуват потребителските портфейли, продължават да се увеличават.

 

Хелзинки, Финландия – 23 Април 2015г.: Ново изследване на компанията за кибер сигурност F-Secure показва нарастване в броя на зловреден софтуер, предназначен да вземе пари на сила от нищо неподозиращи потребители на смартфони и компютри. Според новия Доклад за  заплахите, зловредени кодове като “премиум” смс съобщения, изпращащи троянски коне и рансъмуеър продължават да се разпространяват и отбелязват наистина значимо присъствие в съвременния пейзаж на дигиталните заплахи.

През втората половина на 2014г. бяха идентифицирани 259 от общо 574 познати варианта на семейството “SmsSend”, което го направи най-бързо развиващото се семейство на зловреден код за мобилни устройства. “SmsSend” генерира печалба за престъпниците чрез инфектиране на Android устройства с троянски кон, който изпраща смс-съобщения на номера с добавена стойност. Рансъмуеърът също продължи да заразява мобилните потребители, като най-сериозните заплахи за Android устройства бяха идентифицирани от семействата “Koler” и “Slocker”.

 

“Рансъмуерът използва криптиране или други механизми, чрез които заключва достъпа на потребителите към собствените им устройства”, казва Микко Хиппонен, ръководител на изследователския екип в F-Secure. “Престъпниците използват рансъмуеър, за да изнудват хората и да не им дават достъп до устройствата им, докато не платят откуп. Заради виртуалните валути им е много по-лесно да използват рансъмуеър, за тях този метод е много по-полезен и доходен. За крайния потребител в наши дни рансъмуеърът е най-открояващия се вид дигитална заплаха.”

 

Докладът отбелязва, че при компютрите също е забелязано повишаване на броя засечени рансъмуеър, като в топ 10 на най-разпространените заплахи влиза семейството Browlock. Другите значими заплахи в най-разпространените 10 включват вече познати семейства зловредни кодове като червея Conficker/Downadup, вирусът Sality и различни разновидности на вируса Ramnit. Тези 3 семейства формират общо 55% от всички засечени заплахи в топ 10.

 

В топ 10 не може да остане незабелязано и новото семейство Kilim, съставено от зловредни разширения за браузъри. Тяхната цел са акаунти във Facebook, които се използват за публикуване на нежелано съдържание и кражба на информация. Напредъкът на F-Secure при засичането на зловредните Kilim до голяма степен се дължи на сътрудничеството на компанията с Facebook. Сътрудничеството между двете компании беше обявено през май миналата година, и има за цел да помогне на Facebook потребителите да запазят онлайн безопасността си.*

 

Според Хипонен, разбирането на мотивите на онлайн нападателите се превръща в много важна част от киберсигурността, тъй като хвърля светлина върху това защо конкретни атаки използват специфични комбинации от зловреден софтуер и тактики. “Силно вярвам, че  признаването на хакерите е едно от най-важните неща, които организацията може да направи, за да се защити… няма как да се защитим, ако не разбираме кой ни атакува”.
Пълният Доклад за заплахите вече е публикуван на официалния уебсайт на F-Secure.  Той съдържа много информация за нови разработки и регионални заплахи, както и подробности по отношение на цялостната картина с онлайн заплахите за втората половина на 2014 година.

*Източник: https://www.facebook.com/notes/facebook-security/making-malware-cleanup-easier/10152050305685766

 

 

За повече информация моля посетете:

 

https://www.f-secure.com/documents/996508/1030743/Threat_Report_H2_2014

http://safeandsavvy.f-secure.com/2015/04/23/an-infographic-look-at-the-rising-tides-of-malware/

 

F-Secure – Превключете на свобода

F-Secure е финландска компания за онлайн сигурност и неприкосновеност. Даваме възможност на милиони потребители от цял свят да сърфират без притеснение и споделят информация в интернет, защитени от всякакви онлайн заплахи. Тук сме, за да се борим за дигитална свобода. Присъединете се към нас и превключете на свобода.

 

Основана през 1988, F-Secure е в NASDAQ OMX Helsinki Ltd.

 

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search