Locky се завръща с по-голяма сила

Home / НОВИНИ / Locky се завръща с по-голяма сила

Locky се завръща с по-голяма сила

След отбелязания спад през първата седмица на Юни, спам кампаниите, дистрибутиращи Locky crypto-ransomware се завръщат по-агресивни от всякога. Обикновено наблюдаваме около 4000-10,000 спам удара на ден по време на кампания.

В периода 6-8 Юли станахме свидетели на значителното завишение от около 30,000 удара в час, което увеличава дневния удари до 120,000.

На 12 Юли бяха реализирани две нови кампании с тотално различен магнитуд: повече от 120,000 спам удара/час. С други думи, над 200 пъти повече от обичайното.

Diagram

Subject-а на имейлите в едната кампания изглежда празен, “Fw:”, с прикачен zip файл с името: xls_convert_recipientname_randomnumber.zip. Тялото на съобщението индикира, че прикачения файл съдържа заявената фактура в Excel формат. Използвайки тези техники за социално инженерство атакуващият се опитва да подмами потребителя да отвори прикачения файл. Вместо това, zip файла стартира JScript, който сваля и изпълнява останалата част от Locky ransomware.

Email1

Втората кампания е със Subject на имейлите “Profile” и аналогичен прикачен zip файл с име: recipientname_profile_randomnumber.zip.

Email2

F-Secure засича тези варианти под следните имена:

  • Trojan-Downloader:JS/Kavala.S
  • Trojan-Downloader:JS/Locky.T
  • Trojan:W32/Locky.X!DeepGuard

Повече информация можете да намерите на: https://labsblog.f-secure.com/2016/07/13/a-new-high-for-locky/.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search