WannaCry комюнике от F-Secure

Home / НОВИНИ / WannaCry комюнике от F-Secure

WannaCry комюнике от F-Secure

В момента сме свидетели на най-голямата ransomware атака, виждана някога. Крипто-рансъмуерът WannaCry заля света с мащабна атака в Петък. Рансъмуерът се разпространява посредством спам съобщения, а веднъж навлязъл в мрежата продължава разпространението си под формата на червей.

Това не е изненада за никого. Хората, стоящи зад различните рансъмуер версии, са на лов за лесни пари, да не говорим за броя лесни мишени. Въпреки това имаме добри новини:

Продуктите F-Secure блокират рансъмуера WannaCry. Защитата ни за крайни точки предпазва проактивно от всички in-the-wild семпъли на WannaCry. Решението ни за управление на уязвимости F-Secure Radar открива използваните уязвимости в системите и подпомага обновяването им.

F-Secure засича разнсъмуера още от неговата поява, което означава, че защита е била налична още преди старта на разпространението. F-Secure предлага защита срещу WannaCry на три нива, за да гарантира прихващането и блокирането на атаката.

  1. Интегрираната функция за пач мениджмънт, Software Updater, спомага за автоматичното прилагане на всички софтуерни обновявания (от операционната система до 3rd party софтуери).
  2. F-Secure Deepguardосигурява хост-базиран поведенчески анализ и прихващане на пробива, който блокира
  3. Защитната стена на F-Secure предпазва от разпространението на WannaCry вътре в мрежата, респективно криптирането на файловете.

Повече информация за WannaCry можете да намерите на:

https://secure.f-secure.com/ransomware-protection

или на нашия Safe and Savvy блог:

https://safeandsavvy.f-secure.com/2017/05/13/what-you-need-to-know-about-wannacry-now/

 

И не забравяйте:

  • Обновявайте ВСИЧКИ Windows машини във Вашата мрежа незабавно. Уязвимостта EternalBlue е пачната от Microsoft още през Март т.г. като част от MS17-010.
  • Поддържайте актуални бекъпи на данните си и провеждайте регулярни проверки за възстановяването им.
  • Рансъмуер атаките таргетират споделени мрежови устройства и облачни бекъпи. В този сценарий може да се окаже трудно да възстановите данните си в случай на атака. В тази връзка не разчитайте само на бекъпи, а и на надеждни механизми за защита.
  • Рансъмуерът често се разпространява по същите канали, както и останалия малуер: spear-phishing и drive-by атака. Образовайте потребителите си да не следват съмнителни линкове и да не отварят съмнителни прикачени файлове.

Уверете се, че F-Secure DeepGuard е включен и правилно настроен, като следвате стъпките описани на следния линк: https://f-secure.bg/wp-content/uploads/2016/01/DeepGuardAndExceptions.pdf

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search